keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Outdoor eli lintulautaruokinta


Lähdin tässä testaamaan ihan mielenkiinnosta näitä blå bandin outdoor retkimuonia.
Niitähän saa siis esimerkiksi täältä: https://scandinavianoutdoor.fi/bla-band/
Myös Varustelekalla on joitain. 
Lähinnä kiinnosti helppouden lisäksi myös se, miten ne pitää nälkää. Ensimmäisen kerran tutustuin tuotteeseen Raumalla MX koulussa kuin tilauksesta, sillä olin jo aikalailla miinuksella energioissa.

Aina olen taistellut pitkissä kisoissa sekä kokopäivän treeneissä energian riittävyyden kanssa. Varsinkin kun  yleensä olen ollut ilman huoltoa, eli tarkoittaa sitä, että kuskin on itse huolehdittava niin mopon tarpeista kuin omista sillä pienellä ajalla, joka huollossa on aikaa. Vaihtelee 4-20min.
Etukäteen tankkaaminen urheilujuomalla ei tule kyseeseen. Laimeallakin juomalla en nuku ja uni on tärkeää kisojen alle. Näinollen hiilihydraatti tankkausta voi tietty suorittaa, mutta silläkin saa helposti aikaan vain “pöhnän”. Myös energiageelit ja "tiukka" urheilujuoma ei tule kyseeseen. Vatsa menee auttamatta sekaisin. Vältän myös sokereita sellaisenaan, se energia on liian lyhytkestoista. Niin tai näin menen noin tunnin vähän reilu ja sitten on saatava lisää polttoainetta. 

Suomessa harvat naisten luokat enää on niin pitkiä, että tulisi ongelmia, mutta esim Eestin puolella kisat on ihan EM formaatissa, eli kahta päivää ajetaan.  Pitkäkestoisissa kisoissa tuli monta kertaa nälkä matkan varrella ja silloin tiesi jo, että on myöhäistä. Suorituskyky laskee kun energiataso laskee ja se mitä näkee ei aivot enää prosessoi riittävän nopeasti. Siinä kun singahtaa huollosta matkaan ja tunkee mitä suuhun saa ja siirtymälllä jauhaa posket kypärän sisällä pullollaan pähkinöitä, banaania, leipää, suklaata, myslipatukkaa ja suolakurkkua niin kulinaristinen nautinto hipoo gastronomista painajaista.
Nyt motocrossin puolelle siirtyneenä silti pohdin samoja asioita ja monesti aamiainen menee jotenkin alas, mutta sitten ei enää maistuisikaan. Vaikka erät on lyhyitä, noin reilu parikymmentä minuuttia niin päivä on pitkä. 
Aika-ajot menee, mutta huomasin pian, että ensimmäsessä erässä nälkä nostaa jo päätään.
Tein täsmätestin Pölvan kisoissa. Aamulla ihan normaali aamiainen, kahvia+ruisleipää+puuroa. Bansku ja omppu ennen aika-ajoja ja niiden jälkeen tropical puuro, joka oli enemmänkin kuin tuoresose kiisseliä. Ei liian makeaa, mutta hyvin energiapitoista. Ensimmäinen erä kulki hyvin, ja jaksoi olla skarppina. Erän jälkeen laitoin pasta aterian muhimaan. Ei varsinaisesti ollut vieläkään nälkä, vaikka parisenkymmentä minuuttia tuli huhkittua max 198 sykkeellä ja iltapäivässä jo mentiin.
Söin kuitenkin. Olen myös huomannut, että kannattaa laittaa vettä todellakin sen mitä sanotaan, että ruoka on "kosteaa" ennemmin kuin massaa. Massa tuntuu turpoavan vielä mahassa ja tekee klönttiolon. Ainakin itsellä.
No toiseen erään sitten startin kommelluksista johtuen puristin ainakin 120% ja se irtosi helposti. Lihaksissa oli paukkuja ja todella hyvin oli palautunut edellisestä erästä. Hämmästelin vähän itsekin.
Koko päivänä ei tullut näläntunnetta ja vatsakin kesti todella hyvin nämä pussimuonat, vaikka on kisoissa herkästi reagoiva. Imeytyminen on myös nopeaa, noin 20 min ja latautuminen alkaa.
Nyt tänne Via Baltica reissuun otin muutamia mukaan ja täytyy myöntää, että onhan se luksusta kun päättää ajon niin kiehauttaa vain veden ja laittaa pöperöt hautumaan. Kun on vaatteet vaihtanut ja mopon lastannut niin voikin istahtaa suoraan aterialle ja palautuminen treenistä alkaa välittömästi. 
Maistuviakin ovat. En ihan jokaista ole maistanut, mutta ne mitkä syynäsin on melkein kuin kotiruokaa söisi. Paketin kanssa saa tosin olla varovainen, käytän tätänykyä ennemmin lusikkaa olipa pussissa mitä tahansa kun haarukalla tulee pisteltyä turhaan reikiä ja sitten vuotaa. Tai itse opin kerrasta... 
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan touhuatpa sitten mitä tahansa, missä kuluu kaloreita ja keittiö ei ole lähellä! 
-Esmeralda-