torstai 9. helmikuuta 2017

Pöperöt analyysissä..

No niin, olen tässä testaillut Blå Bandin retkimuonia (suurkiitos Blåband Outdoor) jo jonkun aikaa ja olen erittäin tykästynyt niihin ja löytänyt omat lempimaut. Aikaisemmin ollut käytössä jo ”kuivamuonat”, mutta nyt uusi tuttavuus on nämä ”vain lämmitystä” kaipaavat.
Lämmitettävät muonat maistuvat vielä enemmän ns. kotiruoalta ja mausteiden käyttö on hillittyä, mutta ei se mitään mautonta mössöä ole.  Ne ovat käytännöllisempiä, kun on vähän aikaa ja ei tarvitse odotella, että makaronit pehmenee tai tuliko vettä liikaa vai liian vähän.

Annoskoko on aika reilu molemmissa noin niin kuin yksin syötäväksi. Yleensä jaamme sen puoliksi, (suunnilleen 200-300g per nenä) ja se on juuri sopiva annos crossierien väliin. Vatsaan ei tule liikaa tavaraa, että ajoa haittaisi, mutta energia riittää hyvinkin pitkälle. Yhdessä pussissa on reilu 500kcl mikä kuulostaa ehkä vähäiseltä vaan pitää kyllä nälän tehokkaasti.  Unohtamatta natriumia. Se on todella tärkeä muistaa urheillessa ja miksei vaelluksilla yms missä keho tekee töitä kokoajan ja hikoilee pois suoloja. Senkin takia pitäsi välttää pelkän veden litkimistä. Se kun tuppaa huuhtelemaan ne vähätkin suolat ja elektolyytit pois virtsan mukana. Natrium on tärkä osa aineenvaihduntaa ja näissä on sekin ajateltu.
Täältä voi vilaista esim. miten paljon turhemmasta voi tuon kalorimäärän jo saada, mutta nälkä ei varmaan kauas ehdi kun kääntyy jo tullakseen takaisin. Vertauksena tulee mieleen polttoaineen laatu, puhdas öljy ei savuta ja palaa hyvin, mutta joku vanha tsekkiläinen villasukista keitetty lamppuöljy savuttaa eikä pelit kulje.😛

On todellakin siis merkitystä mitä syöt sen reilu parisataa kaloria. Vastineeksi voisi miettiä, jos joku haluaa pudottaa painoa, niin on harhaa ajatella, että syö vain pari avokadoa niin todellisuudessa kaloreita on enemmän ja nälkäkin jäi. Tämä puolikas annos (275kcl) on vain hiukan enemmän kun abaut 40g perunalastuja tai  reilu 3 dl täysmaitoa tai yksi avocado. Näin kun sen ajattelee tulee miettineeksi miten tässä pussissa on sitten vain näin vähän kaloreita? Vain täyttä tavaraa, ei mitään roska kaloreita, joista ei ole käytännössä hyötyä kuin hetkeksi silloin kun on energiat todella vähissä.

Muistan monesti enskakisoissa muutaman minuutin huolto-ajalla samalla kun huollan omaa mopoa ja tankkaan sitä niin söin mitä käsiini sain mikä ei ryömi tai murise, että oma polttoaine riittäisi taas kierrokselle. Silloin on ihan sama mistä saa energiaa kunhan sitä tulee mahdollisimman paljon. Silloin en tiennyt Blå Bandista, jonka olisi voinut laittaa turpoamaan termospussiinsa odottelemaan ja kun olisin tullut milloin lie puolen tunnin tai tunnin päästä katettuun pöytään olisi ollut ainakin haaleaa ruokaa tarjolla. Olisi se mennyt kylmänäkin. Tuli niin eksoottisia yhdistelmiä suuhun tungettua, kuten suolakurkkua ja banaania ja suklaata. Heti kun poskeen jonnekkin mahtui niin pähkinöitä, sipsiä ja karkkia perään. Lopuksi suu täyteen ja kypärä päähän ja siirtymällä söin sitten suuta tyhjäksi. Oikein ravintoterapeutin päivällinen J. Yleensä ajoin ilman huoltoa, joten piti itse suoriutua kaikesta. Näin ollen lounaskattaus oli mitä milloinkin kunhan oli paljon kaloreita. Näistä lienen syntynyt termi: ”ajo-pieru” 😁 Maalissa piti ruokaa saada mielummin heti, mutta viimeistään puolen tunnin sisälle, muuten tuli katastrofi. Palautuminen romahti ja keho meni syvään kataboliseen purkutilaan.

Nyt kun on siis selvää, että nämä lämmitettävät ruoat pitävät erittäin hyvin nälkää ne ovat myös vatsaystävällisiä. Ei tule ikäviä röyhtäisyjä eikä mitään kummallisia jälkimakuja. Eikä ilmavaivoja. Tosin tietoisesti vältän voimakkaammin maustettuja kuten Taco-pata jne. Ehkä alkuun olin skeptinen kun mietin ennen muinoin muiden merkkien keittopulvereita ja muita kuivattuja – lisää vain kuuma vesi- juttuja, kun ne tuppasi muistuttamaan pitkin päivää mitä on tullut syötyä.

Loppukaneettina voisin sanoa, että hyvän einesruoan edut lisättynä säilyvyydellä on aika huipputuote näin urheilevana reissaajana. Suosittelen ja tulee kuulumaan minun reissuarsenaaliin vastaisuudessa aina.
-Esmeralda-